Coronavirus: duizenden leerlingbestuurders hebben te maken met lange testvertragingen

Door de grote vraag moesten sommige leerling-chauffeurs meer dan een uur online wachten terwijl ze probeerden een testvak te boeken

Duizenden leerling-chauffeurs in Noord-Ierland hebben moeite om een ​​rijexamen te boeken na de herlancering van de dienst.

 

De tests werden op 20 maart opgeschort vanwege de pandemie van het coronavirus. oefenen motor theorie online.

 

Het online reserveringssysteem van het Driver and Vehicle Agency voor rijexamens is zondag heropend.

 

 

Duizenden sloten zich aan bij een online wachtrij om te proberen een testdatum voor 2020 veilig te stellen, maar door de grote vraag konden velen geen slot bemachtigen.

 

De vraag betekende ook dat sommige sollicitanten meer dan een uur moesten wachten om toegelaten te worden tot de boekingsdienst.

 

De Driver and Vehicle Agency (DVA) zei dat het extra test slots zou vrijgeven in alle testcentra om aan de vraag te voldoen.

 

Dinsdag gaf het nieuwe slots vrij voor januari 2021, en zei dat er meer tests beschikbaar zouden zijn in november en december zodra DVA meer examinatoren had aangeworven om de testcapaciteit te vergroten.

 

De grote vraag betekende dat er “geen gemakkelijke onmiddellijke oplossing” was voor de achterstand, zei een woordvoerder van het Department for Infrastructure, eraan toevoegend dat er op maandagmiddag duizenden boekingen online waren gedaan voor oktober, november en december.

 

De geboekte tests omvatten die voor sleutelmedewerkers en klanten van wie de tests zijn geannuleerd vanwege de lockdown, voegde de woordvoerder toe.

 

De afdeling had eerder gezegd dat deze aanvragers voorrang zouden krijgen.

 

2px presenterende grijze lijn

Online Evie Telford is een van de duizenden die sinds zondag rijexamens hebben geboekt

Evie Telford zei dat er meer dan 2.000 mensen voor haar in de rij stonden toen ze online ging om haar test te boeken. auto theorie online volgen.

 

De 17-jarige uit Downpatrick was oorspronkelijk van plan om afgelopen voorjaar haar rijexamen af ​​te leggen, maar haar plannen werden uitgesteld vanwege de lockdown.

 

Ze zei dat ze op zondagavond meer dan een uur online in de rij stond voordat ze een slot wist te bemachtigen.

 

De vroegste testdatum die voor haar beschikbaar was, was eind november.

 

“Ik was van plan om om middernacht online te gaan om een ​​test te boeken zodra de site live was, maar een vriendin stuurde een sms om te zeggen dat ze er op zondag rond 21:00 uur BST een had kunnen boeken, dus ik probeerde het toen”, zei ze.

 

“Ik ben een van de gelukkigen, want een andere vriend probeerde maandagochtend zijn test te boeken, maar hij gaf het op – hij kon voor eind maart geen plaats krijgen.”

 

2px presenterende grijze lijn

Leerlingbestuurders in Noord-Ierland moeten twee tests afleggen: een theorie en dan een praktijk.

 

Theorie-examencertificaten zijn twee jaar geldig vanaf de datum waarop u bent geslaagd. Als je binnen deze periode van twee jaar je praktijktoets niet haalt, moet je nog een theorie-examen afleggen.

 

West Tyrone MP Órfhlaith Begley zei dat veel leerling-chauffeurs die maandenlang onrustig hadden zitten wachten “extreem gefrustreerd” waren door het gebrek aan testbeschikbaarheid.

 

“Autorijden is cruciaal voor veel mensen die op het platteland wonen, zoals West Tyrone, en het is nodig voor onderwijs en werk”, zei ze.

 

Maar liefst 23.000 mensen wachten misschien om tests af te leggen, zei Mid Ulster MLA Keith Buchanan, waarbij hij zijn schatting baseerde op het aantal tests dat in de vergelijkbare periode in voorgaande jaren is uitgevoerd.

 

Studenten gefrustreerd door het ontbreken van een rijexamen

Rijtests worden vanaf september hervat in NI

Sommigen vonden het oneerlijk dat het boekingssysteem uren eerder live was gegaan dan gepland (om 08.00 uur op maandag), voegde hij eraan toe.

 

“Op zondagavond stonden er meer dan 3.000 mensen in de rij op het systeem”, zei Buchanan.

 

“Veel van degenen die tot maandagochtend hebben gewacht, voelen zich nu bedrogen door een gelijke kans om een ​​rijexamenafspraak te maken.”

 

De DVA deed zijn best om de overlast tot een minimum te beperken, maar was verplicht zijn diensten aan te passen om de veiligheid te waarborgen, zei de DfI-woordvoerder, terwijl hij klanten om geduld vroeg in een moeilijke tijd.

 

“De DVA … wil eerlijk zijn tegen het publiek, dat de uitdagingen van sluiting vanwege volksgezondheidsadviezen en de beperkingen … ertoe hebben geleid dat veel mensen moeten wachten.

 

“Er is geen gemakkelijke onmiddellijke oplossing zolang we diensten blijven aanbieden waar veel vraag naar is en terwijl het volksgezondheidsadvies van kracht blijft.